Comentari del missatge de 2 de desembre de 2015 del p. Verar

Missatge de la Mare de Déu del 2 de desembre a Medjugorje i refléxió de Pare Verar

«Estimats fills, jo sempre estic amb vosaltres perquè el meu Fill us ha confiat a mi. I vosaltres fills meus, em necessiteu, em busqueu, veniu a mi i alegreu el meu Cor matern. Jo tinc -i sempre tindré- amor per vosaltres, que patiu i oferiu els vostres dolors i sofriments al meu Fill i a mi. El meu amor busca l’amor de tots els meus fills, i els meus fills busquen el meu amor. Per mitjà de l’amor, Jesús busca la comunió entre el Cel i la Terra, entre el Pare celestial i vosaltres, fills meus, la seva Església. Per això cal pregar molt, pregar i estimar l’Església a la qual pertanyeu. Ara l’Església està patint i necessita apòstols que, estimant la comunió, testimoniant i donant, mostrin els camins de Déu. L’Església necessita apòstols que, vivint l’Eucaristia amb el cor, realitzin grans obres. Us necessita a vosaltres, apòstols meus de l’amor. Fills meus, l’Església ha estat perseguida i traïda des dels seus inicis, però ha crescut dia a dia. És indestructible perquè el meu Fill li ha donat un cor: l’Eucaristia. La llum de la seva Resurrecció ha brillat i brillarà sobre ella. Per això no tingueu por! Pregueu pels vostres pastors perquè tinguin la força i l’amor de ser ponts de salvació. Us en dono gràcies!”

a) Al missatge del 2 de desembre, la Mare de Déu comença dient: “Estimats fills, jo sempre estic amb vosaltres perquè el meu Fill us ha confiat a mi. I vosaltres fills meus, em necessiteu, em busqueu, veniu a mi i alegreu el meu Cor matern. Jo tinc -i sempre tindré- amor per vosaltres, que patiu i oferiu els vostres dolors i sofriments al meu Fill i a mi. El meu amor busca l’amor de tots els meus fills, i els meus fills busquen el meu amor. Per mitjà de l’amor, Jesús busca la comunió entre el Cel i la Terra, entre el Pare celestial i vosaltres, la seva Església”. Aquesta primera part del missatge és una ajuda que la Mare ens dóna per viure els seus missatges. Comença dient que Ella sempre està amb nosaltres. Tot i que hi havia milers de peregrins a la Creu Blava amb la Mirjana en el moment de l’aparició, el missatge és per a tothom. Per tant, la Mare de Déu vol que tots sentim que sempre està amb els seus fills. Per sentir-la i experimentar-la, se l’hi ha d’obrir el cor. La Mare de Déu ens diu que la necessitem, la busquem i anem a Ella, però alhora Ella ve a nosaltres perquè és Mare vertadera de tots. Per això diu “Jo tinc -i sempre tindré- amor per vosaltres, que patiu i oferiu els vostres dolors i sofriments al meu Fill i a mi. El meu amor busca l’amor de tots els meus fills, i els meus fills busquen el meu amor.” Així doncs, Medjugorje és una gran oportunitat per créixer en l’amor a María, la Reina de la Pau. Definitivament, gràcies a Medjugorje molts descobreixen a la seva vida el rol de María i aprenen a caminar amb Ella. En aquest missatge, la Mare de Déu destaca el paper mediador de la intercessió.

b) En la segona part del missatge, la Mare diu: «Per mitjà de l’amor, Jesús busca la comunió entre el Cel i la Terra, entre el Pare celestial i vosaltres, fills meus, la seva Església. Per això cal pregar molt, pregar i estimar l’Església a la qual pertanyeu.» Aquest enunciat és molt important ja que la Mare ens recorda un dels propòsits de la Seva vinguda: la unió de tots amb el seu Fill per mitjà de l’amor, perquè l’amor és el resum de tota la Llei de Déu, l’essencial de la vida cristiana. I la Mare ho torna a recordar, segurament perquè molts dels seus fills ho han oblidat o pensen que ja estimen prou, quan en realitat les seves obres diuen el contrari. També cal recordar que precisament una de les finalitats de l’Any de la Misericòrdia que acabem d’encetar és que totes les obres del cristià han d’anar acompanyades de gestos de tendresa, d’amor, tal com ha subratllat diverses vegades el Papa Francesc. Així doncs, l’Any de la Misericòrdia vol dir l’Any de l’Amor, perquè la Misericòrdia és l’expressió més radical de l’amor, és el rostre de Déu que Jesús ens manifestà, fins al punt d’immolar-se a la Creu pels nostres pecats. Per això la Mare ens invita una vegada més a deixar enrere qualsevol actitud d’odi, rancúnia, gelosia, antagonismes…i ser testimonis del que més compta davant Déu: l’amor. Pregar amb el cor vol dir pregar amb amor, des de l’amor.

c) La tercera part del missatge diu: «Ara l’Església està patint i necessita apòstols que, estimant la comunió, testimoniant i donant, mostrin els camins de Déu. L’Església necessita apòstols que, vivint l’Eucaristia amb el cor, realitzin grans obres. Us necessita a vosaltres, apòstols meus de l’amor. Fills meus, l’Església ha estat perseguida i traïda des dels seus inicis, però ha crescut dia a dia». Quan la Mare diu que l’Església està patint, es refereix al patiment que ha d’acompanyar tots els batejats. Tots hem de sentir i experimentar aquest dolor; però no per criticar o jutjar sinó per consolar i guarir, per estimar. L’amor construeix, en canvi la llengua destrueix. És més fàcil criticar que estimar. La Mare ens ha dit ben clarament quina ha de ser la nostra actitud davant les proves que travessem en l’Església: davant de tot, l’amor, apòstols que estimin de veritat, i que l’amor no sigui només sentimentalisme sinó testimoni de llum amb les obres. I la Mare també diu que davant el patiment de l’Església hem d’estimar la Comunió eucarística, saber que cada dia, en ella, la nostra vida humana s’uneix al Cos i Sang, Ànima i Divinitat de Nostre Senyor Jesucrist. Però fixem-nos que en aquest missatge no ha dit estimar la presencia de Jesús en l’Eucaristia sinó estimar la Comunió, és a dir: viure en plenitud el moment de la unió sacramental en cada Missa. Ella va dir en un missatge que «el moment més important del dia és quan Jesús viu ve a nosaltres en la comunió». I recordem que no hi ha cap acció de l’esser humà que s’assembli tant a l’Encarnació com justament el moment de la nostra sagrada Comunió eucarística. Per això la Mare vol que en aquests temps visquem amb més profunditat el moment de la Comunió sacramental; i que, de la mateixa manera, també donem testimoni de l’amor cada dia amb les obres de caritat. Per això diu que cal “DONAR”, i també parla de “REALITZAR GRANS OBRES”. Després, davant dels mals testimonis que trobem en l’Església i també davant les persecucions, només podem estimar. I aquesta opció per l’amor és el que salvarà l’Església. Així doncs, el triomf del Cor Immaculat de María és el triomf de l’amor; i Medjugorje i el Pontificat del Papa Francesc en són signes. Per tant, ens hem d’esforçar i demanar, en aquesta novena de Nadal que comença el dia 16, el do de l’amor.

d) A l’última part del missatge, la Mare diu: l’Església “és indestructible perquè el meu Fill li ha donat un cor: l’Eucaristia. La llum de la seva Resurrecció ha brillat i brillarà sobre ella. Per això no tingueu por! Pregueu pels vostres pastors perquè tinguin la força i l’amor de ser ponts de salvació. Us en dono gràcies!”.

L’última part del missatge és una crida a redescobrir, en aquest temps d’Advent, la força de l’Eucaristia. L’Església és indestructible perquè viu de l’Eucaristia, se n’alimenta, és el Seu cor. És un temps per anar amb freqüència a Missa, per preparar-nos pel Nadal. Més que pensar en menjars exquisits, la Mare vol que descobrim el “gust” que té l’Eucaristia. En cada celebració eucarística, Jesús baixa del Cel a la Terra per unir-se a nosaltres, per ser un amb el Seu poble, l’Església. Potser la Mare, en donar-nos aquest missatge, està pensant en les moltes profanacions eucarístiques que hi ha, però també deu pensar en les Reparacions que es poden fer. Així doncs, és temps d’estimar Jesús Hòstia Viva i d’adorar-lo freqüentment en preparació al Nadal.

Al final, la Mare ens torna a dir que preguem pels sacerdots. Ha dit: “perquè tinguin la força i l’amor de ser ponts de salvació». Per tant, tal com preguem aquests dies per la pau, també hem de pregar pels sacerdots, que estem necessitats de pregàries, ara més que mai, quan el nostre testimoni ha de ser més radical, sobretot en l’amor i en la pau.

P. Francisco Verar