Entregat a Bergoglio l’informe que havia estat transmès al Sant Ofici: obertura sobre les aparicions. Di Gian Guido Vecchi.
El cardenal Camillo Ruini ha presidit durant quatre anys la comissió vaticana d’investigació sobre Medjugorie, instituïda l’any 2010 per Benet XVI. «Una bona feina, una bona feina», repetia Francesc al vol de tornada de Sarajevo. «Encara sort, estic content!», exclama a l’altra banda del telèfon el cardenal que el mes de gener passat va lliurar al Papa l’informe que abans havia estat transmès a l’ex-Sant Ofici. La comissió està subjecte al secret pel què fa a les seves conclusions i Ruini no en pot parlar. No obstant això, explica a Il Corriere della sera: «Jo no sé quin serà el judici final. Nosaltres només hem fet una proposta detallada, i encabat haurà de ser la Congregació per la Doctrina de la Fe la que haurà de prendre les decisions que seran presentades al Papa: l’última paraula, òbviament, serà la del Sant Pare».
Francesc ha dit: «Estem a punt per prendre decisions». En una de les properes sessions plenàries de la Congregació per la Doctrina de la Fe, que es reunirà “l’últim dimecres del mes”, es començarà a estirar la corda d’un cas que està obert des del 24 de juny del 1981, dia de la primera ”aparició” de la Mare de Déu al turó de Crnica d’aquell poblet de Bòsnia-Hercegovina proper a la frontera croata, segons van explicar els sis “vidents”: un missatge de pau a la regió sobre la que esclataria un temps més tard una guerra. El fet que el cardenal Ruini parli d’una «proposta detallada», significa si més no que a la «proposta» de la comissió no hi ha un “no” rotund. En mig del “consta» i el «non consta» la «sobrenaturalitat», sembla ser que es va obrint pas una solució prudent i no definitiva. Il Sismografo, un blog “intern” del Vaticà, publica que la sobrenaturalitat “no ha superat la verificació eclesiàstica” i pronostica un “veredicte negatiu” però diu que Medjugorie romandria com una “realitat no reconeguda oficialment”.
Per la resta, la situació és complicada i no és casualitat que la comissió s’hagi centrat sobretot en les “primeres” aparicions. Dir una última paraula és difícil sobretot si es té en compte que el fenomen encara no s’ha acabat. El problema és el nombre d’«aparicions», exorbitant si es compara amb d’altres casos reconeguts per l’Església com Fàtima o Lourdes. Tres dels sis «vidents» mantenen que segueixen veient la Verge cada dia. Des del 1981 serien doncs, desenes de milers d’«aparicions». D’altra banda el fenomen Medjugorje ha generat milions de peregrins i tantíssimes conversions, qüestió aquesta que ha estat reconeguda per la comissió. Es destaca el fet que l’Evangeli diu que l’arbre es reconeix pels seus fruits i un refinat teòleg com el cardenal Schönborn ha parlat de «rius de gràcia».
L’última paraula correspon a Bergoglio. El 14 de novembre del 2013 a Santa Marta, previngut per l’«esperit de curiositat», però sense anomenar Medjugorje va dir: «Ens diuen: jo conec un vident que rep cartes de la Mare de Déu, missatges de la Verge! Però la Verge és Mare i ens estima a tots! No és un encarregat de correus, a qui donar missatges cada dia! Aquesta mena de notícies allunyen de l’Evangeli i allunyen de l’Esperit Sant…». D’altra banda Bergoglio ha mostrat molta atenció i respecte, també a l’«Evangelii Gaudium», a la «força evangelitzadora de la pietat popular».
La comissió guiada per Ruini ha avaluat la documentació, escoltat els vidents i testimonis. «Des del 2010 si no vaig errat, hem celebrat setze o disset reunions, treballant més intensament a l’últim període», explica el cardenal. «Un estudi molt precís diria, una enquesta completa: ho hem pogut veure tot, enviant persones que han examinat les coses sobre el terreny». I ara? «I ara de veritat que no ho sé, han passat disset mesos i de la Congregació no n’hem sabut res…».