«Estimats fills! Us he triat a vosaltres, apòstols meus, perquè tots porteu dins vostre alguna cosa bonica. Vosaltres em podeu ajudar per tal que l’amor pel qual el meu Fill va morir i ressuscitar, venci novament. Per això us convido, apòstols meus, a procurar veure en tota criatura de Déu, en tots els meus fills, alguna cosa bona i intentar comprendre’ls. Fills meus, tots vosaltres sou germans i germanes pel mateix Esperit Sant. Plens d’amor cap al meu Fill, podeu parlar d’això que vosaltres coneixeu a tots aquells que encara no han conegut aquest amor. Vosaltres heu conegut l’amor del meu Fill, heu comprès la seva resurrecció i, amb joia, poseu els ulls en Ell. El meu desig maternal és que tots els meus fills estiguin units en l’amor cap a Jesús. Per això us convido, apòstols meus, a viure l’Eucaristia amb joia, perquè en l’Eucaristia el meu Fill es dóna a vosaltres sempre de nou i, amb el seu exemple, us mostra l’amor i el sacrifici envers el proïsme. Moltes gràcies!»
Al meu entendre, aquest missatge té sis punts que són claus per viure la santedat sacerdotal en sintonia amb el que l’Esperit Sant inspira i el que la Reina de la Pau ens demana. I tot i que en aquest dijous sacerdotal la Gospa es dirigeix especialment als sacerdots, el mateix missatge també es pot aplicar tant a les religioses com als laics.
Aquests sis punts centrals del Missatge són:
1. Descobrir el que hi ha de bonic dins d’un mateix.
2. Descobrir el que hi ha de bonic en tota criatura de Déu.
3. Viure com a germans, units en l’amor.
4. Parlar de l’amor de Déu als qui no el coneixen.
5. Posar els ulls en Jesús amb joia.
6. Viure l’Eucaristia amb joia.
1. Descobrir el que hi ha de bonic dins d’un mateix ja que la Mare ens diu que tots portem alguna cosa bonica. Aquest és un camí d’aprenentatge que consisteix en obrir-nos a l’experiència de l’amor de Déu que ens sana i ens ensenya a mirar-nos de manera diferent a la que estem acostumats, a mirar-nos amb ulls de misericòrdia, i aprendre a descobrir els nostres talents i capacitats i a convertir les nostres debilitats, recolzats en la seva gràcia.
2. Descobrir el que hi ha de bonic en tota criatura de Déu, és un do que se’ns concedeix a partir de l’anterior; és a dir, estimar-nos a nosaltres mateixos, tal com Jesús ens estima, serà la mesura per estimar els nostres germans. Però crida l’atenció que la Reina de la Pau ens parla de descobrir tot el que hi ha de bonic –no només en les persones-, sinó també en tota la resta de la creació: animals, vegetals i tot el que ha estat creat per Déu. Sembla que Ella ens animi a entrar en una comunió amb tot el creat i a tenir cura de la creació.
3. El tercer punt és una crida a recordar que tots som germans. Per això aquest dijous Sant, dia sacerdotal en el que ha estat donat el missatge, la Mare crida especialment als sacerdots a ser constructors, models i mestres de comunió i unitat en el Clero, en les congregacions religioses, en les seves parròquies i en tots els ambients. Recordem les paraules de Sant Joan Pau II: “El que ens uneix és molt més del que ens podria separar”. El desig de la Mare de Déu es torna a posar en evidència quan gairebé al final del missatge diu: “El meu desig maternal és que tots els meus fills estiguin units en l’amor cap a Jesús”. No ens podem anomenar cristians ni deixebles de la Reina de la Pau si no som constructors d’unitat en tots els ambients.
4. El quart punt em sembla més missioner ja que la Gospa demana: parlar de l’amor de Déu als qui no el coneixen. I això implica coherència entre la narració i la vida, entre la paraula i el testimoni que hem de donar, per mostrar que realment creiem en l’amor de Déu.
5. Una altra cosa que la Mare ens demana és posar els ulls en Jesús amb joia. L’alegria és un punt dominant en aquest missatge. És penós de veure sacerdots tristos o amb enuig crònic, religioses o laics –com diu el Papa Francesc- amb cara de pomes agres. Tots passem per moments de tristesa, enuig o mal humor; el problema ve si això es converteix en una cosa crònica en les nostres vides i no provem de canviar-ho amb l’ajuda del Senyor, de la seva Mare i amb una direcció espiritual adequada.
6. En l’últim punt a mencionar, la Mare de Déu ens demana de viure l’Eucaristia amb joia, celebrar-la amb joia i que els fruits d’aquesta Eucaristia siguin font de pau i goig per al camí de la vida.
No tinc cap dubte que la Mare de Déu que ens fa aquestes demandes intercedirà per tu, per mi i per cada germà, perquè la gràcia del Senyor ens ajudi a seguir-nos transformant dia a dia. Amén.
Que el Senyor et concedeixi una Setmana Santa curulla de la presència de l’Esperit Sant i una ben beneïda Pasqua de Resurrecció.
P. Gustavo E. Jamut
Oblat de la Verge María