Ángel María García Álvarez (Madrid, Espanya), arquitecte i dissenyador de la nova corona oferta a l’església de Sant Jaume de Medjugorje en el 24è aniversari de les aparicions (també fou el dissenyador de la magnífica Custòdia Magna oferta al Santuari l’any 2001) ens va donar el seu testimoni de com va esdevenir aquest projecte i com es va dur a terme. La corona fou beneïda i l’estàtua fou oficialment coronada per el P. Branko Radoš, mossèn de Medjugorje, després de la Missa vespertina solemne del dia 25 de juny de 2005, el dia del 24è aniversari de les aparicions de La Mare de Déu a Medjugorje, en presència dels bisbes Mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, bisbe catòlic syro-malankara de la diòcesi de Bathery, Kerala (Índia), i Mons. Jerome Gapangwa Nteziryayo, bisbe retirat d’Uvira (Congo).
Després d’haver dissenyat una magnífica Custòdia Magna per al Santuari, ara has dissenyat una corona preciosa per a l’estàtua de la Mare de Déu que hi ha a l’església. Per què una corona per a l’estàtua? D’on va venir la idea?
És una història molt bonica que va començar amb la Custòdia Magna i crec que la corona era la seva conclusió lògica. La Custòdia Magna fou dedicada a la memòria del P. Slavko. Es va encarregar el dia 1 de gener de 2001, aproximadament un mes després de la seva mort, i fou el primer de diversos treballs en els que hem col·laborat amb la parròquia per a la renovació dels objectes litúrgics més importants: és a dir, els que estan relacionats amb l’Eucaristia (calzes i patenes, casulles per als sacerdots, copons per repartir la comunió, creus i candeles per a l’altar…). Després d’aquests encàrrecs va venir el de la corona per a l’estàtua. M’agrada imaginar que la Mare de Déu es preocupa de que tot estigui ben preparat i bonic per a la litúrgia de l’Eucaristia i l’Adoració, i el Senyor està feliç de veure que la seva Mare és coronada amb una corona preciosa.
La primera vegada que vaig sentir alguna cosa sobre aquesta idea de fer una nova corona va ser un comentari que va fer el P. Svetozar, davant mateix de l’estàtua, en la festivitat de Sant Francesc, el 4 d’octubre de 2003, després de la missa vespertina. Jo era a Medjugorje amb la meva dona Amparo en una peregrinació d’amics espanyols que havíem organitzat. Més endavant vaig saber que el mossèn P. Branko Radoš ja feina temps que hi pensava. L’encàrrec es feu formalment el dia abans de la festa de la Immaculada Concepció l’any passat, el dia 7 de desembre de 2004. El mossèn volia una corona bonica i valuosa per a l’estàtua, per al proper 24è aniversari de les aparicions del 25 de juliol de 2005, l’any en que es commemora el 150è aniversari de la proclamació del Dogma de la Concepció Immaculada de María per el Papa Pius IX l’any 1854.
Qui ha participat en aquest projecte i de quina manera?
Els participants han estat, a més del mossèn P. Branko i el P. Svetozar, la meva dona Amparo, la comtessa Felicia Traun, 14 famílies espanyoles o donants individuals, el taller que la va construir i jo mateix com a dissenyador.
Al principi no teníem donants. La parròquia va demanar una corona com si fos un encàrrec típic que la parròquia pagaria, com sempre, al taller. Però durant el procés de disseny, una persona em va venir a trobar a Madrid perquè volia fer una donació d’una quantitat de diners a la parròquia. Aquesta persona volia donar la meitat per a l’orfenat (Mother´s Village) i l’altra meitat per a la corona. Llavors la meva dona i jo ens vam adonar que podríem trobar prou donants a Espanya per pagar la corona sencera i seria un gran honor per a tots. Vam demanar al mossèn si acceptaria aquesta donació i va estar-hi d’acord. Així que aquesta corona és totalment un regal d’unes quantes famílies i peregrins espanyols a la Mare de Déu i a Medjugorje. Part de la meva aportació va ser el transport: vaig portar la corona personalment des d’Espanya a Medjugorje a les meves mans.
Ens pot donar alguns detalls tècnics de la corona?
La nova corona és molt semblant a l’antiga, que és la típica de 12 estrelles de la Immaculada Concepció, però vaig intentar fer-la el més bonica i valuosa possible dins de la seva simplicitat. Tota ella està feta de plata o plata daurada i cada estrella té un topazi preciós al centre. No volíem que fos luxosa sinó majestuosa.
Per fer el disseny final, vaig estudiar força corones d’Immaculades de pintures i escultures espanyoles des del segle XIV al XX. També vaig rumiar molt la forma que havien de tenir les estrelles. Volia una estrella que realment ho semblés. Per casualitat, la meva dona i jo vam visitar, el Nadal passat, a Madrid, un pessebre d’un col·leccionista; un pessebre napolità del segle XVIII de gran valor artístic (recordem que la antiquíssima tradició dels pessebres la va començar sant Francesc a Itàlia). Allà, a sobre la cova santa, a sobre les figuretes de Jesús, Josep i Maria, vaig veure una estrella preciosa que guiava els Reis Mags. Era l’estrella que estava buscant! Vaig demanar-ne una còpia i ara és l’estrella de la nova corona. La resta és molt simple: vaig ampliar la mida de l’anell de les estrelles perquè segons el meu punt de vista la corona vella era massa petita per a l’estàtua. I vaig situar les estrelles de tal manera que configuressin clarament l’halo que rodeja el cap de l’estàtua perquè dues puntes de cada estrella toquen les puntes de les estrelles del costat.
Quin és el significat espiritual d’aquesta donació per al teu grup de pregària?
Com ja he dit, aquest regal és d’unes quantes famílies i amics espanyols. Crec que hi ha quelcom de profund en aquest fet. La Història de l’Església ens diu que els hispans (Espanya i les posteriors nacions hispanes) foren els defensors més constants d’aquest dogma molts segles abans de que fos proclamat oficialment per l’Església, i aquesta fe també es va expressar en les arts des del segle XIV per tot el món hispànic. Així doncs, aquesta donació recorda la nostra memòria espiritual.
Però hi ha una cosa més important: amb aquesta donació, cada família o donant individual ha expressant el seu vot de fidelitat a la Immaculada i també una pregària profunda del cor que sol·licita la seva protecció maternal, igual que qualsevol família o donant del món pot fer.
Ens pot dir alguna cosa sobre Medjugorje a Espanya?
Medjugorje és molt poc conegut a Espanya, molt menys que a la resta d’Europa. Em sap molt greu quan veig el bé que els podria fer als peregrins espanyols, si vinguessin aquí. Aquest lloc és sagrat. En els temps actuals a Espanya, en un moment en el que els valors cristians i catòlics (que són el fonament de la nostra cultura i de la nostra nació, es vulgui reconèixer o no), són ignorats i atacats irresponsablement cada vegada més en la societat civil. Hi ha una necessitat gran de persones que transformades per el missatge de Medjugorje.
Personalment penso que hi ha dues raons per les que Medjugorje és desconegut: primer perquè el missatge de Medjugorje no arriba als espanyols, als grups de pregària i a les parròquies. I segon, perquè sovint hi ha un prejudici que és difícil de treure als sacerdots i laics: la majoria pensa que vindran quan s’hagin aprovat les aparicions. Però no hi ha res de dolent en venir aquí, tot i que encara no existeixi una aprovació oficial, definitiva i final de l’Església Catòlica quant a les aparicions.
Espero que la Reina de la Pau, per gratitud a la nostra feina, que hem fet amb humilitat, concedeixi la vinguda de molts peregrins espanyols a Medjugorje. Tots necessitem una fe renascuda. I que la Custòdia Magna, per la seva bellesa i majestat, pugui contribuir a augmentar l’amor a l’Eucaristia a tot el món.
Vol afegir alguna cosa?
He rebut de Medjugorje més del que he donat: moltes gràcies. Estimo Medjugorje.
Font: www.medjugorje.hr