Missatge de la Mare de Déu del 25 de gener de 2016 i comentari del p. Verar
“Estimats fills! També avui us convido a la pregària. Sense la pregària no podeu viure, perquè la pregària és la cadena que us acosta a Déu. Per això, fillets, en la humilitat del cor torneu a Déu i als seus manaments per poder dir amb tot el cor: “com al Cel, així es faci també a la terra”. Fillets, vosaltres sou lliures de decidir-vos en llibertat per Déu o contra Ell. Mireu com Satanàs vol arrossegar-vos al pecat i a l’esclavitud. Per això, fills meus, torneu al meu Cor perquè jo us pugui conduir al meu Fill Jesús, que és el Camí, la Veritat i la Vida. Gràcies per haver respost a la meva crida”.
La Mare ha dit que Medjugorje és un temps de gràcia, per tant, cal viure aquest temps amb força i interès per a la renovació espiritual contínua i aquest procés s’ateny si s’aprèn a viure amb Maria.
Vam tenir la benedicció de poder-nos reunir a Paraguai 18 països en el VI Congrés Anual de membres de centres de pau, grups de pregària, organitzacions caritatives i educatives d’Iberoamèrica associades al Moviment de Maria Reina de la Pau. L’experiència, com tots els anys, va ser meravellosa. Els predicadors que hi van assistir eren el pare Inocencio Llamas, el pare Rafael Zacarías, el pare Roel Osorio i un servidor. Devíem ser, al capdavall, uns 18 presbíters de diferents nacionalitats. Es va proposar que el proper congrés se celebrés a Mèxic la darrera setmana de gener de 2017.
Vivim un any Sant extraordinari i, entre les iniciatives que el Sant Pare va proposar, trobem la de delegar a nivell mundial un grup de sacerdots amb la tasca de ser els Sacerdots Missioners de la Misericòrdia, per la qual cosa, en els propers dies ens reunirem amb el Papa uns 900 sacerdots dels cinc continents tres cops per tal d’acomplir l’encàrrec; en concret el d’organitzar missions de misericòrdia i d’absoldre els pecats reservats a la Santa Seu ja que és la primera vegada a la història que es delega (només) a aquests capellans amb un decret Papal. La Missa d’enviament per aquesta missió serà el pròxim Dimecres de Cendra. Per tant, us demanem unes pregàries especials a fi que puguem complir fidelment amb aquesta responsabilitat.
Els missatges que la Mare ens va donar perquè vivíssim durant el mes de febrer estan en connexió amb l’Any Sant de la Misericòrdia, com també (penso jo), la producció de la pel·lícula (que vaig tenir la sort de veure en exclusiva per cortesia dels “distribuïdors”) La Resurrecció de Jesús; RISEN en anglès. No tinc cap dubte que farà molt de bé i que el bon Déu se’n servirà per tocar molts cors en aquest Any de la Misericòrdia. A l’audiència de fa dos dies, el Papa va donar la benedicció especial a l’actor principal així com a la seva dona i les seves dues filles. Per fi una bona pel·lícula després de la decepció de Noé i Èxode.
La Mare ens ha dit aquest: “Estimats fills! També avui us convido a la pregària. Sense la pregària no podeu viure, perquè la pregària és la cadena que us acosta a Déu. Per això, fillets, en la humilitat del cor torneu a Déu i als seus manaments per poder dir amb tot el cor: “com al Cel, així es faci també a la terra”. Fillets, vosaltres sou lliures de decidir-vos en llibertat per Déu o contra Ell. Mireu com Satanàs vol arrossegar-vos al pecat i a l’esclavitud. Per això, fills meus, torneu al meu Cor perquè jo us pugui conduir al meu Fill Jesús, que és el Camí, la Veritat i la Vida. Gràcies per haver respost a la meva crida”.
El mateix Papa en la Bula de convocació de l’Any Jubilar va posar com a primera coordenada del full de ruta a seguir en aquest període, la crida a la pregària, i així veiem que el mateix Esperit Sant ens fa la mateixa crida per dos canals diferents: el Papa i la Mare de l’Església. Llavors, cal respondre-hi amb amor i força.
La Mare de Déu ha dit: Us convido tots a la pregària. Sense la pregària no podeu viure, perquè és la cadena que ens apropa a Déu. En altres paraules, sense la pregària no es pot sentir o experimentar la presència de Déu en el cor. I aquest cop la Mare de Déu va emprar una expressió encisadora: parla de la pregària com la cadena que ens apropa a Déu, amb una clara al·lusió al Sant Rosari. A més a més especifica l’expressió del Pare Nostre que la Mare esmenta: així en la Terra com en el Cel. Llavors podem veure que una pregària específica que ens apropa a Déu en aquests temps és el Sant Rosari. D’aquesta manera podem veure que per la Mare de Déu l’Any Sant que estem celebrant és un Any dedicat especialment a la pregària i en particular al rés del Sant Rosari. Així, doncs, es tracta de pregar amb el cor i sovint en aquest Any Jubilar aquesta bonica pregària mariana i cristològica. Cal pregar personalment, en família, en grups de pregària, en les parròquies i, especialment, quan visitem les esglésies que han obtingut indulgències dels bisbes de cada diòcesis.
La Mare veu en el missatge del passat 25 de gener que si reprenem la vida de pregària també tornem a Déu i als seus Manaments, i aquest esdeveniment té lloc gràcies a la llibertat que Déu ens ha donat ja que cadascú pot acollir-lo o rebutjar-lo; però si optem pel rebuig, la Mare de Déu ens adverteix dels enganys de Satanàs, el príncep de la mentida, ja que sap seduir les multituds amb el seu engany.
En el missatge la Mare de Déu ens diu: “Vegeu com Satanàs vol arrossegar-vos al pecat i a l’esclavatge” i aquesta part del missatge és molt important. Observeu que la Mare de Déu igual com el Papa sovint parla de Satanàs, és perquè recordem que la seva acció no s’atura i per destacar que existeix i que, alhora, tempta constantment als que seguim Jesús i als que no el segueixen. Llavors, la Mare de Déu diu: Vegeu com Satanàs vol arrossegar-vos cap al pecat i a l’esclavatge. Fixeu-vos que l’acció la destaca en dos camps concrets: el pecat i l’esclavatge. Així doncs, en aquest mes cal resar el Sant Rosari amb el cor per evitar que Satanàs ens arrossegui al pecat i a l’esclavitud. Per tant, qui troba temps per a la pregària li serà més fàcil descobrir les accions de Satanàs, però qui no en cerca podria romandre en el pecat i l’esclavatge i pensar que tot és correcte o normal. Per exemple, els joves que no preguen normalment no troben que estigui malament mantenir relacions íntimes durant el festeig, moltes vegades amb la permissibilitat implícita dels pares; aquells qui conviuen maritalment sense haver rebut el sagrament del matrimoni; els qui tenen dependència de l’alcohol, les drogues, els jocs d’atzar o aquells que odien o tenen el cor ressentit vers els altres. Però quan es comença a pregar, la veritat surt a la llum, es torna a Déu i als manaments i es descobreix l’engany de Satanàs, el qual porta pel camí equivocat enguany a un gran nombre d’ànimes amb el pensament cristià light: podríem dir baix en calories espirituals. Per això, començar a pregar significa començar a obrir els ulls a la veritat. Resumint, la Mare de Déu vol que mentre preguem sapiguem descobrir les mentides de Satanàs.
També ha dit: torneu al Meu Cor a fi que us pugui conduir al meu Fill Jesús, que és el Camí, la Veritat i la Vida. Quan la Mare diu “torneu” és perquè veu que a vegades molts fills seus la deixen de seguir. Cal destacar que Medjugorje és un catecumenat marià, un camí mistagògic que Maria en aquest temps dóna als fidels: una escola de vida. Potser la majoria dels catòlics encara no saben que Medjugorje és una escola de fe i de vida, un procés de conversió permanent, però tot i que l’hagin descobert, també la poden abandonar. Per això la Mare de Déu ens diu “torneu” “torneu al Meu Cor Immaculat per tal que us pugui guiar i us pugui conduir al Meu Fill Jesús que és Camí, Veritat i Vida”. Una altra peculiaritat d’aquest missatge és que la Mare cita dues expressions de Jesús de l’Evangeli: la del Parenostre i la de l’evangeli de Sant Joan, quan el Senyor diu que és el Camí, Veritat i Vida.
En el segon missatge, que és tan important com el primer, la Mare diu: “Estimats fills, us he convidat i us convido novament a conèixer el meu Fill, a conèixer la Veritat. Estic amb vosaltres i prego perquè ho aconseguiu. Fills meus, heu de pregar molt per tenir cada vegada més amor i paciència, per saber suportar el sacrifici i ser pobres en esperit. El meu Fill, per mitjà de l’Esperit Sant, sempre està amb vosaltres. La seva Església neix en cada cor que el coneix. Pregueu perquè pugueu conèixer el meu Fill, pregueu perquè la vostra ànima sigui una sola cosa amb Ell. Això és la pregària, aquest és l’amor que atrau els altres i que fa de vosaltres apòstols meus. Us miro amb amor, amb amor maternal. Jo us conec, conec els vostres dolors i afliccions, perquè jo també he patit en silenci. La meva fe em va donar amor i esperança. Us ho repeteixo: la Resurrecció del meu Fill i la meva Assumpció al Cel són per a vosaltres esperança i amor. Per tant, fills meus, pregueu per conèixer la veritat, per tenir una fe ferma que guiï el vostre cor i sàpiga transformar els vostres sofriments i dolors en amor i esperança. Us en dono gràcies!”
Com es pot veure, la Mare de Déu comença el missatge en continuïtat amb l’anterior: Estimats fills, us he convidat i us convido de nou a conèixer el meu Fill, a conèixer la Veritat. Cal fer esment que sembla un únic Missatge dividit en dues parts, perquè on acaba l’anterior s’inicia el següent, el del 2 de febrer. En aquest la Mare de Déu ens mostra Jesús de nou com Camí, Veritat i Vida i destaca, especialment la “Vida” que es troba només en Ell. A més prega per aquesta intenció: que els seus fills trobin aquesta Vida.
Després, en el segon missatge destaca quelcom significatiu: la importància del sacrifici en el seguiment de Jesús: heu de pregar molt per tenir cada cop més amor i paciència, per saber suportar el sacrifici i ser pobres d’esperit. Llavors la pregària ens apropa a Déu, ens apropa als Manaments, ens fa veure els atacs de Satanàs i, de la mateixa manera, ens entrena espiritualment per tenir cada cop més amor i paciència i de saber suportar el valor del sacrifici i ser pobres d’esperit. La Mare de Déu ens recorda que són unes altres les gràcies que s’obtenen per la pregària. Per tant aquests missatges de Maria volen conduir-nos a viure intensament amb Déu per mitjà de la pregària, amb la qual tothom comprèn i ho accepta tot amb amor i paciència, especialment el sacrifici. Aquesta crida ens recorda que s’apropa la Quaresma i aquest temps es caracteritza precisament per la pregària incessant i el dejuni. De fet el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant són dies de dejuni amb caràcter obligatori per a tot catòlic; alhora, són dies d’abstinència de carn i plaers tots els divendres de l’any que no coincideixin en solemnitats, especialment els de la Quaresma. Segurament, el que més pregui tindrà menys problemes per dejunar a pa i aigua els dimecres i els divendres, tal com ho demana la Mare de Déu. El que pregui poc, el dejuni li esdevindrà un pes, una càrrega, fins i tot la seva relació amb la Mare de Medjugorje. Seria més fàcil qualsevol altra advocació seva amb menys exigència. Però el mal seria per a ell, car el dejuni és una mena d’“auto exorcisme” i ningú n’està exempt, només els malalts, els nens, els ancians i les embarassades.
També diu la Mare: El meu Fill, per mitjà de l’Esperit Sant, sempre està amb vosaltres. La seva Església neix en cada cor que el coneix. Pregueu perquè pugueu conèixer el meu Fill, pregueu perquè la vostra ànima sigui una sola cosa amb Ell. Això és la pregària, aquest és l’amor que atrau els altres i que fa de vosaltres apòstols meus. Aquesta part del missatge, com sol passar en els missatges del dia 2, és una invitació a obrir-nos a Jesús. En aquesta ocasió ens recorda la importància de l’Esperit Sant per conèixer Crist i viure amb Ell per mitjà de la pregària. Per tant, sense l’Esperit Sant no es pot experimentar Jesús en la pregària. La Quaresma també és un temps fort per a l’Esperit Sant, per renéixer en Jesús que dóna la Seva vida per la humanitat. Una crida més a la pregària incessant.
També la Mare ha dit: Us miro amb amor, amb amor maternal. Us conec, conec els vostres dolors i les afliccions perquè Jo també he patit en silenci. La meva fe em va donar amor i esperança. Repeteix: la Resurrecció del meu Fill i l’Assumpció al Cel són per a vosaltres esperança i amor. En aquesta penúltima part del missatge, la Mare de Déu subratlla de nou el seu ofici maternal. Com a Mare coneix tots els maldecaps dels seus fills; el que pateixen, els seus dolors i afliccions i sap posar-se al seu costat ja que va viure en silenci el mateix quan vivia en aquesta terra. Però, d’altra banda, observeu que el remei, la solució als “dolors i afliccions” dels seus fills, és la “pregària” i “fe”. Qui prega creix en la fe i la fe el condueix a l’amor i a l’esperança. I amb amor i esperança se supera tot. També la Mare ens convida a contemplar la Resurrecció del seu Fill i l’admirable Assumpció als Cels (dogma de fe) així com les eines espirituals que ens ajudin a superar tots els “dolors i afliccions”. Per tant, l’espiritualitat de la Quaresma d’aquest Any Jubilar travessa transversalment el misteri de la Resurrecció de Crist i de l’Assumpció de la Mare. D’aquesta manera, la Mare de Déu recorda als seus fills que la Quaresma és un temps de preparació a la Pasqua, s’hi troba unida, i sense Resurrecció la Pasqua no té cap sentit.
Al final la Mare fa una síntesi del missatge del dia 2: Per tant, fills meus, pregueu per conèixer la veritat, per tenir una fe ferma que guiï el vostre cor i sàpiga transformar els vostres sofriments i dolors en amor i esperança. Us en dono gràcies!”