L’enviat del papa Francesc aclareix la seva missió i demana pregàries “per acostar-me tant com pugui a la veritat objectiva”
“Si a Medjugorje hi ha florit una devoció mariana, si hi arriben tantes multituds, és que és un lloc on hi continuarà la veneració, ja que la Mare de Déu pot ser venerada a qualsevol lloc, especialment on aquesta veneració és tan fructífera, segons sentim a dir als nombrosos testimonis”, explica a Aleteia l’arquebisbe Henryk Hoser, enviat especial de la Santa Seu a Medjugorje, un poblet de Bòsnia i Hercegovina proper a la frontera amb Croàcia.
Quan marxareu cap a Medjugorje?
Fa poc vaig sentir que suposadament ja hi sóc i que he estat sanat miraculosament per la Mare de Déu Santíssima… Bromes apart, la meva primera visita a Medjugorje, d’orientació, començarà a finals de març.
Primer em reuniré amb el nunci apostòlic a Bòsnia Hercegovina i amb l’arquebisbe de Sarajevo. Després, naturalment em reuniré amb el bisbe local de Mostar i amb els monjos franciscans que treballen al santuari. Però abans que res, escoltaré atentament diferents opinions i examinaré la situació pastoral local.
Aquesta serà la vostra primera visita al santuari. En canvi no serà la vostra primera missió especial, oi?
És cert que no he visitat mai Medjugorje en persona, però molts fidels de la meva diòcesi de Varsòvia-Praga hi van i estic familiaritzat amb els seus relats.
També és veritat que no serà la meva primera missió com a enviat especial del Papa. Fins ara he exercit tres missions d’aquest tipus. Dues visites apostòliques, que foren breus; vaig passar dues setmanes a Togo i a Benín, respectivament. Allí vaig examinar qüestions dels seminaris. La tercera missió fou llarga; vaig passar un any i mig a Ruanda just després del genocidi. Aquesta experiència em dóna valor per embarcar-me en una altra visita, a Medjugorje.
En referència a les aparicions marianes a Medjugorje i la seva autenticitat, aclariu per als nostres lectors la situació actual.
El 2010 la Santa Seu va designar una comissió doctrinal especial encapçalada per sa eminència el cardenal Camillo Ruini. El 2014 la comissió va concloure la seva operació i va entregar les seves conclusions al Sant Pare. Tot seguit va remetre el cas a la Congregació per a la Doctrina de la Fe. A dia d’avui, la Congregació encara no ha adoptat la seva posició final.
La vostra missió no fa referència només a les aparicions en sí, sinó que és de caràcter pastoral. Això no obstant, no tothom entén per què un arquebisbe polonès rep una missió especial de Francesc. Un web va anunciar que vos “examinareu el conflicte en relació a les aparicions marianes”.
La missió que m’han confiat és complementària al que ha aconseguit la comissió doctrinal. El santuari rep cada any la visita de dos milions i mig de peregrins de tot el món. S’ha convertit en un lloc carismàtic. El fet que Medjugorje sigui visitat per tantíssims fidels que, sens dubte, s’hi veuen espiritualment enriquits, és quelcom que cal tenir present.
La demanda de cura espiritual en aquest lloc és immensa. Imagineu-vos: hi han 50 confessionaris. El problema és que sovint no hi ha prou confessors que parlin diferents idiomes.
La meva missió, segons ha quedat estipulada en el comunicat oficial de la Santa Seu, és examinar de prop la situació pastoral local, en particular les necessitats dels peregrins. També és possible que indiqui possibles noves iniciatives pastorals. L’objectiu subjacent és millorar l’abast pastoral i coordinar millor les accions pastorals locals.
Després de la designació de l’enviat especial i la publicació d’una carta d’un bisbe local que desautoritza l’autenticitat de les aparicions, molts fidels del món estan preocupats. La seva peregrinació va ser endebades? Les seves pregàries foren incorrectes? Podrieu, com a enviat pastoral papal, explicar la situació actual i dissipar les seves preocupacions?
No ens hauríem de preocupar de cap manera! L’Església encara no s’ha pronunciat sobre l’autenticitat de les aparicions. Hauríem d’esperar pacientment la postura final. No es tracta en absolut de la primera situació en la que l’Església es pren el seu temps per prendre una decisió, especialment pel fet que la forma de les aparicions marianes a Medjugorje disten notablement de les anteriors aparicions que tots coneixem.
A més, aquest assumpte no canviarà per res la doctrina de l’Església en relació a la veneració mariana. Si ha florit una devoció mariana a Medjugorje, si hi arriben aquestes multituds, és que és un lloc on hi continuarà la veneració ja que la Mare de Déu pot ser venerada a qualsevol lloc, especialment als llocs on aquesta veneració és tan fructífera, segons sentim a dir als nombrosos testimonis.
El Sant Pare n’és conscient, per això desitjaria examinar no només la situació pastoral de Medjugorje sinó també, si cal, trobar mètodes per millorar l’atenció pastoral cap als peregrins en aquest lloc tan fortament dedicat a la Nostra Mare.
Permeteu-me aprofitar aquesta oportunitat per traslladar-vos la salutació dels editors i lectors del portal Aleteia i desitjar-vos una recuperació completa i ràpida. Us voleu dirigir als nostres col·laboradors i lectors?
M’agradaria demanar als lectors d’Aleteia que preguin per l’èxit de la meva missió a Medjugorje. M’embarco en aquesta missió en representació de l’Església, per encàrrec del Sant Pare. Vull que aquesta missió s’assembli al màxim a una veritat objectiva i que produeixi resultats molt bons i concrets.
Sóc un emissari de l’Església, però l’Església hauria de pregar per mi, tal com ho va fer en el seu moment per Sant Pere i per Sant Pau. De fet, la pregària és la força motora de les nostres accions a l’Església, tant les tangibles com les invisibles.
L’arquebisbe Henryk Hoser, bisbe de la diòcesi de Varsòvia-Praga, va néixer el 1942 a Varsòvia. Graduat universitari en Medicina, el 1968 va entrar a la Societat de l’Apostolat Catòlic (Palotinos). Després d’obtenir els títols de Filosofia i Teologia i ser ordenat sacerdot, va marxar a Paris i després a una missió a Ruanda (1975–1996). Al 1978 va establir un Centro Mèdic i Social a Kigali i el va dirigir durant 17 anys. També va crear el Centre de Formació Familiar (Action Familiale). Després de la guerra civil de Ruanda, la Santa Seu el va designar visitador apostòlic a Ruanda. Al 2005, Joan Pau II el va nomenar arquebisbe i secretari auxiliar de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles i director de les Obres Missionals Pontificies. Al 2008 Benet XVI el va nomenar bisbe de la diòcesi de Varsòvia-Praga. L’11 de febrer de 2017 el papa Francesc el va designar enviat especial de la Santa Seu per a Medjugorje. A principis del 2017, l’arquebisbe Hoser va revelar que té malària.
Font: www.aleteia.org