Pas a pas entrem a Medjugorje com a l’escola de la Gospa. Ens preguntem – qui és la Gospa? Quines característiques té? En quins principis estan basats els seus missatges?
REINA DE LA PAU
A Lourdes, la Mare de Déu es va presentar com la Immaculada Concepció, a Fàtima com la Reina del Rosari i a Medjugorje com la Reina de la Pau. Per què diferents títols per a una mateixa persona?
Per a nosaltres, és clar que Maria és l’única, i la seva missió és única, però el període en el que s’apareix mai és el mateix. Amb diferents noms, Maria ens mostra aspectes específics i ens ofereix una resposta als problemes amb els que la gent es troba. A Medjugorje Ella diu: “He vingut aquí com la Reina de la Pau, i vull que us enriquiu amb la meva pau de mare“. (25.8.1990)
LES RAONS PER A LA PAU
La Pau és la necessitat del nostre temps, i la Reina de la Pau té la resposta a aquesta necessitat. Són tantes les raons per a la pau des del principi de les aparicions que és difícil enumerar-les avui: l’època del comunisme, els conflictes a l’Església, la guerra de Bòsnia-Hercegovina, la dictadura del relativisme, els valors cristians qüestionats, una foscor més gran sobre els valors veritables i falsos, la pau perduda en les vides de tants joves després de l’experiència amb les drogues i l’alcohol, amenaça amb les inquietuds en el món, inseguretats per la pèrdua de treball, etc.
EN MARIA REGNA LA PAU
Maria és la Reina perquè en Ella regna la pau. En el seu cor l’última paraula sempre la té la pau. És clar que ni la Mare de Déu no es va lliurar de l’experiència de la inquietud, incerteses i dolors, però en Ella la inquietud mai va portar el timó. Van ser les incerteses (no comprèn ni l’àngel ni Jesús en el temple…), però aquestes incerteses mai van vèncer en Ella perquè el seu cor va estar obert a Déu i decidit per Ell. Va tenir patiments, però no van quedar tancats en el seu cor ni van poder apagar la llum de la fe, l’esperança i l’amor.
La Verge de la Pau ens convida a la seva escola perquè vol que la pau superi en nosaltres la inquietud, que l’amor venci l’odi, que la fe sigui més gran que les nostres pors i els nostres dubtes…
MARIA – LA MESTRA
Alguns neixen mestres i altres s’eduquen per arribar a ser-ho. Per a un mestre de naixement, ensenyar coneixements als alumnes és molt fàcil, mentre que pels altres això pot ser una tortura – per a ells i per als alumnes. Què tal és Maria com a mestra?
La Gospa és mestra de naixement perquè és la mare. La Gospa no vol ser només la “mestra“, sinó que primerament ve com a mare que estima els seus fills i els ensenya perquè els estima: “Sigueu conscients, estimats fills, que sóc la vostra Mare i que he vingut a la terra per educar-vos.“ ( 29.11. 1984)
Per això és important per a ella que reconeixem això: “Estimats fills, us ho demano, escolteu i viviu per la crida de la Mare, perquè us convido només per amor, per ajudar-vos.“ ( 16.1.1986)
La Gospa s’assembla a Jesús, el Mestre, perquè ens porta el coneixement que no hem tingut i que no podem tenir. “Viviu els meus missatges i cada paraula que us dono. Que són preciosos perquè vénen del cel“. ( 25.6. 2002)
La Gospa ens recorda a Sòcrates que ensenya com la llevadora en el naixement de l’infant. D’aquesta manera la llum il·lumina allò que estava amagat en el més profund de nosaltres. “Jo sé, estimats fills, que podeu, però no voleu…“. (31.10.1985).
D’aquesta manera està despertant les nostres millors forces perquè puguem viure i estar capacitats per a la vida. “Pregueu i estimeu, estimats fills! Amb l’amor podeu fer-ho tot, també allò que penseu que és impossible“ (7.11.1985).
FER PREGUNTES CLAU
Quan podem dir que un mestre ha complert la seva missió com a mestre?
Isidor Isaac Rabi era un físic estatunidenc, nascut a Astúries. Va guanyar el premi Nobel de Físic pels seus descobriments en el camp de la física nuclear. Una vegada li van preguntar com s’havia convertit en científic. Ell va explicar que cada dia, després de tornar de l’escola, parlava amb la seva mare sobre tot allò que li havia passat a classe durant el dia. Li interessava menys allò que havia après que el “ha fet una pregunta clau”. D’aquesta manera la seva mare despertava interès i perspicàcia en tot allò que el petit Isidor feia. “Em vaig convertir en científic”, va explicar Isidor, perquè feia preguntes clau.
La Reina de la Pau és una mestra amb èxit perquè a Medjugorje milers de persones han començat a fer-se preguntes clau, sobre ells mateixos, sobre Déu, sobre el significat. Ella va provocar interès, motivació, necessitat de Déu, d’amor i de pau. El testimoni d’un sacerdot ho confirma: “A Medjugorje em vaig adonar que durant 30 anys de predicació mai no havia parlat a la gent sobre el dejuni, per exemple: per explicar perquè, com i quan fer dejuni, quins són els perills i els beneficis del dejuni. Sobre el dejuni a la Quaresma, és clar. Ara quan llegeixo la Sagrada Escriptura, em pregunto com és que no veia que aquest missatge es troba pràcticament a totes les pàgines. Jesús feia dejuni, parlava sobre el dejuni i deia que els seus també feien dejuni. Em pregunto constantment com era possible això i em fa por que hi hagi més missatges per a la meva conversió”.
SEGUIR AL MESTRE
A continuació, el mestre compleix la seva missió si els seus alumnes no només aprenen quelcom d’ell sinó que el comencen a seguir i es converteixen gràcies als valors que viu. Això va passar als dos alumnes de Joan Baptista que van preguntar a Jesús: “Mestre, on vius? (Jn 1,38)
I el mateix Jesús deia: “Apreneu de mi, que sóc benèvol i humil de cor…” (Mt 11,29)
Aquesta és la condició perquè un mestre sigui un exemple pels alumnes en tot el que els hi exigeix. Vosaltres em dieu “Mestre” i “Senyor”, i feu bé de dir-ho, perquè ho sóc. Si, doncs, jo, que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres. Us he donat exemple perquè, tal com jo us ho he fet, ho feu també vosaltres. (Jn 13, 13-15).
Maria ha tingut molt èxit provocant en moltes persones un canvi de vida. A centenars d’homes i dones de tot el món se’ls va despertar la vocació al sacerdoci o a la vida religiosa. Molts van tornar a casa seva canviats, reconciliats amb Déu en el sagrament del Perdó, reconciliats amb la gent després d’haver aconseguit perdonar…
LA PEDAGOGIA DE L’AMOR
Amor de Gospa – això és la clau de comprensió de Medjugorje. “Us estimo, i per això us convido al camí de la salvació amb Déu”. (25.12.1989.)
L’amor de Maria és incondicional. Ella no fa diferències entre els homes. “Jo, Mare, us estimo a tots… Us estimo encara que estigueu lluny de mi i del meu Fill”. (24.5.1984.)
L’Amor de la Mare de Déu surt de la realitat i guia a allò ideal. “Us vaig dir que us havia escollit d’una manera especial, tal com sou”. (24.5.1984.)
Ella accepta els seus fills tal com són i els guia fins a allò en que es poden convertir: “Us estimo i per això vull que sigueu sants”. (25.7.1987.)
Ella no critica, però diu la veritat. “Jo, la vostra Mare, us dic que vosaltres pregueu poc”. (9.6.1984.)
Ella obre els ulls a la veritat. “Jo estic amb vosaltres durant tant de temps perquè esteu en el camí equivocat. Només amb la meva ajuda, fillets, obrireu els ulls.” (25.1.2009).
Ella no mostra només les debilitats, sinó que ofereix solucions: “Fillets, vosaltres no sabeu viure la gràcia de Déu, per això us convido de nou a que porteu la paraula del Senyor en el vostre cor i en el vostre pensament” ( 25.8.1996).
Encara que no col·laborin amb Ella, Ella continua actuant. “Hi ha molta gent de parròquia que no escolta els meus missatges, però per aquells que són tan propers al meu cor, per a ells dono els missatges per la parròquia” (10.1.1985).
Fra Marinko Sakota – Revista Glasnik Mira.