En una extensa entrevista concedida a l’agència polonesa eKai, l’arquebisbe de Varsòvia, Henryk Hoser, enviat especial del Papa a Medjugorje per a tots els aspectes pastorals del fenomen, va afirmar que les aparicions podrien ser reconegudes per la Santa Seu abans de final d’any.
“Tot avança en la bona direcció”, va assenyalar, tot afegint que “tot fa pensar que les aparicions seran reconegudes, potser aquest any mateix“.
Monsenyor Hoser va destacar dues característiques específiques de Medjugorje respecte a d’altres llocs on s’ha aparegut la Mare de Déu, com Fàtima, Lourdes, Lisieux i Czestochowa: per una banda, “la dinàmica de creixement enorme d’aquest lloc” i per l’altra, “la gran creativitat de les obres que s’hi duen a terme”. En particular va assenyalar les “obres de misericòrdia“, com l’Aldea de Maria per a orfes, la Casa del Pare Misericordiós per a ex drogoaddictes, ex delinqüents o exalcohòlics, o la Casa Mare per a mares solteres i dones embarassades; i també les “obres espirituals” que allà prenen vida com ara el Cenacle o la Comunitat de les Benaurances.
També va destacar l’esperit de “pregària, silenci i adoració eucarística” que es respira a Medjugorje i la freqüència de devocions com l’Adoració al Santíssim, el Via Crucis i el rés del Rosari. També l’èmfasi en la formació cristiana mitjançant seminaris organitzats per els franciscans” per “fer més profunda la fe dels peregrins”.
Però segons el bisbe Hoser, “el gran fenomen de Medjugorje és sobretot la confessió“, amb llargues cues de gent que espera rebre el sagrament davant de desenes de sacerdots que escolten les confessions en diversos idiomes: “Vaig parlar amb força confessors i em varen explicar que es produeixin conversions reals, conversions generals de persones que fa anys i anys que no ho feien”.
Monsenyor Hoser recorda que ell no té la missió de jutjar l’autenticitat de les aparicions o el seu contingut. Això ja ho ha fet la comissió presidida pel cardenal Camillo Ruini, l’informe del qual es troba en mans del Papa des de 2015. Treu importància al fet que els dos bisbes competents sobre Medjugorje, els dos darrers bisbes de Mostrar, Pavao Zanic (1980-1993) i Ratko Peric (des de 1993), hagin declarat que les aparicions no són autèntiques sinó “un frau“.
Hoser creu que “sis vidents no poden mentir durant 36 anys”. També considera que “no hi ha errors doctrinals” en els missatges i que si de vegades sonen “estranys” és perquè als vidents “els manca formació teològica i s’expressen com senten i poden”. Tampoc considera la seva abundància (en són gairebé cinquanta mil) “un obstacle important”.
A la pregunta de si recomanaria visitar Medjugorje, contesta que “absolutament”: “És una peregrinació que transforma espiritualment, converteix i enforteix la fe “.
Monsenyor Hoser considera acomplerta la seva missió “d’avaluar si el ministeri pastoral que s’hi practica és consistent amb la doctrina i el magisteri de l’Església i si és eficaç i està ben organitzat: he arribat a la conclusió de que és així”, i entén que els problemes canònic-administratius que se’n puguin derivar del seu reconeixement es poden resoldre.
Font: www.carifilli.es