Comentari del P. Gustavo Jamut al missatge de 25 de maig de 2015

Reflexió i pregària del P. Jamut al missatge de 25 de maig

«Estimats fills! També avui sóc amb vosaltres i amb joia us convido a tots: pregueu i creieu en el poder de la pregària. Obriu els vostres cors, fillets, per tal que Déu us ompli amb el seu amor i sigueu joia per als altres. El vostre testimoni serà poderós i tot el que feu estarà teixit amb la tendresa de Déu. Jo sóc amb vosaltres i prego per vosaltres i per la vostra conversió fins que poseu Déu en el primer lloc. Gràcies per haver respost a la meva crida!”

Aquest missatge m’arriba mentre sóc a Roma, poc abans de tornar a visitar el Papa Francesc i de concelebrar la Santa Missa amb ell a la capella de la casa Santa Marta, i també mentre em preparo per peregrinar novament el dimarts 26 a Medjugorje. I aquest Missatge també ens arriba pocs dies abans del viatge que el Sant Pare farà a Sarajevo.

Tot això m’ha portat –mentre era a la capella de la Casa Santa Marta- a intercedir intensament, a prendre en primera persona aquest Missatge de la Gospa, pregant i creient en el poder de la pregària i posant en mans de la Verge María aquest viatge del Sant Pare a Sarajevo, que com a bon Pastor, surt a buscar l’ovella perduda.

Sarajevo és una ciutat de majoria musulmana però amb una població important ortodoxa i catòlica. El mateix Sant Pare, referint-se a aquest viatge, ha dit que la seva finalitat és “donar ànims als fidels catòlics, suscitar ferment del bé i contribuir a consolidar la fraternitat i la pau, el diàleg interreligiós i l’amistat”.

No tinc cap dubte que cada decisió del Sant Pare està inspirada per l’Esperit Sant de Déu i pel gran amor que ell té a la Mare de Déu Santíssima.

El lema per a aquest viatge apostòlic és ni més ni menys que: “la pau sigui amb vosaltres”, i el logotip del viatge: un colom amb una branca d’olivera, símbol de la pau amb la creu, part de la qual és un triangle estilitzat que simbolitza els confins de Bòsnia, amb els colors blanc, blau, groc i vermell que representen tant la bandera d’aquest país com la presència dels croates allà.

Crec que els qui estimem Medjugorje i també tots els catòlics hem de fer una pregària d’intercessió forta per aquest viatge del Sant Pare i per totes les persones i esdeveniments que l’envoltaran durant aquestes hores.

El Papa Bergoglio, durant tota la seva vida com a sacerdot, bisbe i ara més que mai com a successor de Pere, ha viscut la crida de María Reina de la Pau: “Obriu els vostres cors, fillets, per tal que Déu us ompli amb el seu amor i sigueu joia per als altres. El vostre testimoni serà poderós i tot el que feu estarà teixit amb la tendresa de Déu”. 

Només aquell que obre les portes del cor a l’Esperit Sant pot sentir les inspiracions de Déu, que l’envia com a Bon Pastor a buscar aquells que estan més necessitats d’experimentar l’amor de Déu, deixant de banda qualsevol forma de nacionalisme i comportament que divideixi.

Tal com va dir fa pocs dies, durant el Regina Coeli del diumenge de Pentecosta: “L’Església no neix aïllada, neix universal, una, catòlica, amb una identitat precisa però oberta a tothom. Que l’Església sigui universal significa que obre les seves portes a tothom, tant pecadors com sants. La nostra Mare Església no tanca la porta a ningú. A ningú! Ni tal sols al més gran pecador, a ningú! I això és gràcies a la força i la gràcia de l’Esperit Sant”.

Només amb el propòsit fidel de permetre que Déu ens ompli amb el seu amor, cadascú de nosaltres podrà ser motiu d’alegria per els altres. I llavors el nostre testimoni serà poderós ja que la mateixa Mare de Déu ens omplirà a vessar de la seva tendresa perquè la compartim amb aquells que més ho necessitin.

A vegades ens trobem amb catòlics que sembla que s’han omplert més de les normes que de la tendresa de Déu i de María i els hi costa o són incapaços de transmetre-la amb paraules, gestos i decisions evangèliques creatives cap als altres. Llavors es van quedant com tancats en els seus esquemes mentals, en certes actituds legalistes i rigoroses i van perdent la frescor i l’alegria de l’Evangeli, que tan clarament transmet la nostra Mare en els seus Missatges i el Papa Francesc en les seves paraules, vida i decisions, discernides a la llum de la voluntat de Déu.

Demanem doncs a la Gospa que ens ajudi a no quedar-nos només en la part bonica del seu Missatge sinó que ens agafem tot el mes per rumiar-hi en el més profund dels nostres cors, i que aquest missatge, regat per la pregària i l’efusió de l’Esperit Sant, floreixi i produeixi fruits dolços i abundants.

Pregària

Estimada Mare, Reina de la Pau, gràcies per estar novament a prop nostre i per voler-nos transmetre la teva benedicció materna, portadora del do de l’alegria.

Ensenya’m Mare a obrir el cor i a creure amb fe profunda en el poder de la meva pregària.

Que em deixi omplir de l’amor de Déu, que omple tots els meus buits, perquè el poder del seu amor em canviï i que amb les meves paraules, mirades, gestos, actituds i decisions quotidianes jo sigui alegria per als altres: en primer lloc per als membres de la meva família, els meus veïns, companys i germans de comunitat, i que d’aquesta manera Déu pugui suscitar a través d’aquest/a teu/va petit/a servent/a un testimoni que serà poderós perquè estarà entreteixit amb la tendresa de Déu.

Gràcies Mare pel teu Missatge. Avui accepto la teva crida a una conversió més profunda, posant l’amor de Déu i la seva voluntat en el primer lloc. I demano especialment pel Papa Francesc, per el seu viatge apostòlic a Sarajevo i per totes les seves intencions. Amén.