13/08/2013 – El descens del nombre de pelegrins amenaça l’economia local

Molta gent, però encara lluny d’estar ple. Aquesta és la situació a molts hotels i pensions aquest any a Medjugorje.

El 2013 està lluny dels records de visitants dels darrers anys. Amb l’expectativa d’augmentar el nombre de visitants, molts propietaris han augmentat la capacitat dels seus hotels i pensions, i ara tornar els crèdits demanats esdevé un problema creixent. Amb la baixada de preus i la forta competència, el Festival de la Joventut és crucial per a molta gent local.

Amb un retard de cinc anys, la crisi financera global ha arribat a Medjugorje. La primera meitat de 2013 ha vist una reducció significativa del nombre de pelegrins respecte l’any passat amb cancel·lacions especialment de grups d’italians i irlandesos.

El boom de pelegrins dels darrers anys ha dut a molts propietaris a ampliar els seus hotels i pensions, i ara tornar els crèdits està essent un problema.

La situació amenaça molts propietaris d’hotels i pensions qui recentment havien incrementat la seva capacitat. Moltes obres s’han finançat amb crèdits bancaris i tornar-los està essent un problema en molts indrets.

El descens en el nombre de pelegrins ha fet més intensa la competència entre els allotjaments i els preus han davallat com a conseqüència dels problemes financers, segons informa el portal local Brotnjo Online a través de l’edició escrita del diari croat Vecernji List.

“Lluiten per cada hoste. Els preus van a la baixa, per exemple, s’ofereixen habitacions de 15 a 12€ per nit a grups nombrosos. Em temo que cap a final d’any, la lluita per atraure hostes serà encara més forta”, comenta una font local al Vecernji List.

De l’obertura del festival de la Joventut el 31 de juliol. Aquest any, el Festival mostrarà el grau de presència dels pelegrins d’enguany. Foto: Lidija Paris /Facebook

El Festival de la Joventut és molt important per a molta gent. El segon esdeveniment més gran a Medjugorje d’aquest any dirà si el 2013 és molt decebedor o simplement decebedor.

“Aquest any és més fluix que l’any passat. Malgrat tot, els números reals els tindrem aviat amb l’inici del Festival de la Joventut. Si aquest esdeveniment no és tal i com l’esperem, llavors tenim un gran problema”, comenta algú del sector de l’hostaleria.

“L’any passat la gent invertí milers de marcs bosnians i ara podem tenir problemes per tornar els crèdits. Esperem que el nombre de pelegrins creixi i ara mateix cau. Un gran nombre d’irlandesos han cancel·lat els seus viatges. El Festival de la Joventut ens donarà les respostes a les preguntes que ara ens fem”.

Ple de gom a gom el 25 de juny en el 32è aniversari de les aparicions. Aquesta és la situació necessària pel Festival de la Joventut.

Algunes fonts de l’aeroport internacional de Mostar informen que molts grups han cancel·lat els seus viatges amb vols sencers cancel·lats. Els avions italians, plens de pelegrins l’any passat, han tingut molts més seients buits aquest any.

“Esperàvem un creixement en el nombre de passatgers, però és molt difícil d’assolir. Ara esperem que el nombre de passatgers sigui com el 2012, que no estaria malament. Malgrat tot, nosaltres sempre volem anar endavant, i per tant ja estem treballant amb plans per a l’any vinent i fins i tot estem pensant en incrementar el nombre de companyies”, informen algunes fonts de l’aeroport a Vecernji List.

Font: www.medjugorjetoday.tv

Traducció de l’anglès a càrrec de l’equip de www.marededeudemedjugorje.org